Na zajęciach w klasie 2c w dniu 15 października pojawił się niejeden Masterchef. Młodzi kucharze przynieśli do szkoły zdrowe i kolorowe produkty do samodzielnego wykonania zdrowego śniadania. Na stołach pojawiła się cała gama kolorowych warzyw i owoców, z których powstawały kanapki, sałatki i desery.
Dbając o higienę pracy, po umyciu rąk dzieci przystąpiły do krojenia, obierania, szatkowania produktów, komponowania ich w smakowite posiłki.
Na talerzach zawitały nawet zwierzątka i inne obrazki wykonane z przyniesionych produktów. Niektórzy przynieśli od lat skrywane przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie i przyrządzali smakowite sałatki oraz desery. Wszystko wyglądało bardzo smakowicie.
Punktem kulminacyjnym tej kulinarnej przygody było, nie tylko czerpanie radości z samodzielnie przyrządzanych posiłków, ale też dostrzeganie, jak wartościowa i ważna jest dieta bogata w warzywa i owoce, zbilansowana ze zdrowymi produktami z całej piramidy żywienia.
Dzieci zauważyły, że posiłki mogą być przyjemnością, nie tylko, gdy przeplatają się słodkimi przekąskami.
Lekcja ta była bardzo budująca, ponieważ dzieci ośmieliły się kosztować produktów, które do tej pory były przez nie omijane. Dzieci wyraziły chęć pomocy rodzicom przy przygotowywaniu posiłków dla całej rodziny oraz wyposażania śniadaniówek w zdrowe przekąski.
Smacznego i zdrowego życia wszystkim!